Criptomonedes

2021-04-06

Molt s'està parlant en l'última dècada de les denominades criptomonedes, però, què són en realitat? Com es poden utilitzar i quin tipus de criptomonedes existeixen en l'actualitat?

Les criptomonedes no són una moda passatgera i ja formen part del nostre present i futur. Per això, ens hem proposat amb aquest article explicar, per a qualsevol lector, independentment dels seus coneixements d'elles, què és el diner digital. 

Què són les criptomonedes?

És una moneda de caràcter digital, no emesa ni controlada per una entitat bancària, ni pertany a cap país determinat, que pot ser utilitzada a nivell mundial i amb la qual pots adquirir béns o serveis per mitjà de transaccions electròniques. 

El seu valor depèn dels propis usuaris, de manera que, com més gran sigui el nombre d'usuaris que la facin servir, més gran serà el seu atractiu en el mercat. 

Es crea i s'emmagatzema a la web, ja que la seva peculiaritat és precisament que només existeix a internet. Per aquest motiu necessitem disposar d'un moneder digital per guardar el nostre capital. 

"La possibilitat d'un nou tipus de diner ofereix beneficis i comporta riscos" 

Quin tipus de criptomoneda hi ha? 


Bitcoin

Va ser la precursora d'aquest moviment a l'any 2009, amb un valor inicial de tan sols 0,17 centaus de dòlar. Avui dia és sens dubte la més coneguda pel públic i també la triada pels usuaris per a les seves transaccions. El Bitcoin va ser inventat per algú sota el pseudònim de Satoshi Nakamoto, la identitat del qual encara avui dia es desconeix. Va desenvolupar un programa que va permetre construir un sistema descentralitzat per a la utilització de diners i que es coneix com Blockchain i és el que li dóna seguretat a les criptomonedes. Gràcies al bitcoin s'ha pogut gaudir d'una nova manera de veure els diners, molt diferent a l'habitual, podent, ja en l'actualitat, pagar amb aquesta moneda en moltes botigues digitals, organitzar viatges, oci, .... 

Les criptomonedes que van sorgir després són més conegudes com altcoins. Entre elles podem trobar les següents: 

Ethereum: És vista com la principal alternativa al Bitcoin. A la moneda digital també se l'anomena ether (ETH). Un dels avantatges que podem tenir al pagar amb les criptomonedes ether és que el seu nivell de transacció és instantani, és a dir, que amb tan sols prémer una tecla, els diners arribarà a l'altra persona instantàniament. En general, sol ser utilitzada en molts camps en els quals hi ha, sobretot, un acord o contracte. 

La major diferència entre el ether i el bitcoin és que el primer (ETH) va ser pensat per a poder executar smart contracts i no tant com a mitjà de pagament o reserva de valor com és el segon (BTC). 

Ripple: És coneguda per l'abreviatura XRP. També disposa d'un llibre de comptabilitat digital global però no es precisa mineria per obtenir-la. Els seus intercanvis són aprovats i admesos immediatament, i té un mètode de canvi de monedes propi. 

Litecoin: Sorgeix com una opció diferent a Bitcoin, d'aquí l'ús d'un format diferent de xifrat (scrypt), la producció d'un nombre molt més gran d'unitats de moneda o un temps de transacció més ràpid.

Però, lamentablement les monedes virtuals també presenten una perspectiva menys atractiva. Com a mitjà de pagament descentralitzat, no hi ha cap autoritat que assumeixi la responsabilitat de la seva emissió ni de el registre dels seus moviments, el que, sumat a l'opacitat dels seus titulars, la rapidesa amb què s'efectuen les transaccions, el caràcter transnacional de la seva operativa i la seva facilitat d'adquisició, és propícia per a l'aparició de nous models de delinqüència, amb una forta presència en l'àmbit del blanqueig de capitals. 

És per això que, tot i que molts països segueixen sense reconèixer a les monedes virtuals l'estatus jurídic de moneda de curs legal, si estan prenent consciència de la necessitat de dotar-les d'una previsió normativa que exigeixi a les empreses que operen amb elles les mateixes obligacions inherents a les monedes tradicionals en matèria de prevenció de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme. 

Andorra està en això i, segurament, a finals d'any, tindrem una legislació sobre aquest tipus d'actius electrònics. SD Compliance us informarà quan això passi.